Sepetim (0) Toplam: 0,00
%25
Ordu'dan İnsan Manzaraları Coşkun Özbucak

Ordu'dan İnsan Manzaraları

Liste Fiyatı : 31,85
İndirimli Fiyat : 23,89
Kazancınız : 7,96
9786051801032
422723
Ordu'dan İnsan Manzaraları
Ordu'dan İnsan Manzaraları
23.89

Rodok dağlarından Ordu'ya

“1050'lerde Orta Asya'dan Urallar'a gelmişiz. 1300'lerde Müslüman olduktan sonra Balkanlara gelinmiş. Burada birlik sağlanamadığı için üç kola ayrılmışlar. Kuman ve Peçenek torunlarıyız. Dilimiz karışık Slavca (Pomakça). Üç kola ayrılan grup, Tuna boylarına, Rodok dağları eteklerine ve Karadağ'a yerleşiyorlar. Ordu'ya gelen Pomaklar, Rodok dağları eteklerine yerleşenlerden. Bizler Drama'nın Siderovo köyündeniz. Toplu olarak buraya gelmişiz.”

Taş ve inşaat ustası Gümüşhaneliler

“Gümüşhaneliler parça parça buraya geldiler. Yaklaşık 1890 yıllarına gidiyor. Gümüşhaneliler taş ve inşaat işçiliği yapıyordu. Nakliye işleri de yapan vardı. Hayvan getirip satanlar da. Buraya iş yapmaya gelenler yazın geri dönüp tarımla uğraşıyorlardı. Gelip giderken yer ve ev almaya başlayanlar olur. Bu ev ve yer alanlar Ordu'da kalıcı olmaya başlarlar.

Hamallıktan başladık her alanda var olduk

İlk gelişler 1920'lerden sonra başladı. Hamallık yaptım. Selimiye Mahallesi'nde üç göç birlikte durduk. Şoförlüğü öğrendim, çeşitli işlerde çalıştım. Yabancılık çekmedik. Bize el tuttular. 15 yıl aynı evde kaldım. Hamallıktan sebzeciliğe, diğer esnaflıktan işadamlığına, bürokrasinin her alanında yer almaya başladık.”

Çamlıhemşinliler

“Çamlıhemşimliler Osmanlı döneminde Moskova'ya ve Kırım'a çalışmaya gidiyorlarmış. Ekonomik nedenlerle gurbete çıkmaya başlıyorlar. 1890-1900 yıllarında Rusya'ya gidiş başlamış. Rusya'da fırın ve pasta işlerinde çalışmışlar. Bu sanatı orada öğrenmişler. 1917 Sovyet Devrimi sonrası Rusya'ya gidememişler. Bu kez Anadolu'ya açılmışlar. İlk olarak Ordu, Ankara ve İzmir'e gitmişler.

Kapat