Sepetim (0) Toplam: 0,00
%5
Türk Siyasi Tarihinde Anayasa İktidar ve Meşruiyet Sorunu Engin Şahin

Türk Siyasi Tarihinde Anayasa İktidar ve Meşruiyet Sorunu

Liste Fiyatı : 42,00
İndirimli Fiyat : 39,90
Kazancınız : 2,10
9786051466200
639110
Türk Siyasi Tarihinde Anayasa İktidar ve Meşruiyet Sorunu
Türk Siyasi Tarihinde Anayasa İktidar ve Meşruiyet Sorunu
39.90

Asli kurucu iktidarı ortaya çıktığı dönem üzerinden sınıflandırmak ve meşruiyet parametrelerini bu ayrıma uygun şekilde sıralamak doğru bir yol olabilir. Kitabın, anayasa, anayasacılık ve kurucu iktidar konularını içeren çalışmalara yapacağı katkı da burada yatmaktadır.

Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki 1921, 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarını kabul eden asli kurucu iktidarların meşruiyet sorunlarını açıklamak çalışmanın temel amacıdır; çünkü demokratik sistemlerde asli kurucu iktidarın meşruiyet sebebi toplumun rızası, meşraiyetinin sonucu uzun ömürlü anayasadır.

Sayılan tüm başlıklar ve içerikleri "giriş" kısmı hariç üç ana başlık altında incelenmiştir. Giriş kısmında, kitabın diğer bölümlerinde kullanılacak kavramların tanımları yapılmıştır. Birinci bölümde, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki anayasal gelişmelere değinilmiştir. Ancak bu dönemdeki anayasal belge olarak kabul edilen belgelerin asli kurucu iktidarları açısından meşruiyet aranamazlığı anlatılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihindeki dört anayasanın asli kurucu iktidarlarının meşruiyet analizleri ise olağan ve olağanüstü dönem ayrımı ve sınıflandırması üzerinden yapılmıştır. Böylece ikinci bölümde olağan dönem anayasası olarak kabul ettiğimiz 1924 Anayasası ve asli kurucu iktidarı, üçüncü bölümde ise olağanüstü dönem olarak kabul ettiğimiz 1921, 1961 ve 1982 Anayasaları ile asli kurucu iktidarları incelenmiştir.

Konu Başlıkları

Anayasa, İktidar ve Meşruiyet Bağlamında Kavramsal Çerçeve
Osmanlı İmparatorluğu'nda Anayasal Gelişmeler ve Kurucu İktidarın Meşruiyeti
Türkiye'de Olağan Dönem Anayasası ve Kurucu İktidarın Meşruiyeti
Türkiye'de Olağanüstü Dönem Anayasaları ve Kurucu İktidarın Meşruiyeti

Kapat