Sepetim (0) Toplam: 0,00
3990000044159
748678
Z Raporu Dergisi Sayı: 30 Kasım 2021
Z Raporu Dergisi Sayı: 30 Kasım 2021
17.00

Tedarik Zincirinde Şok Kırılma

Ekonomi dergisi Z Raporu'nun kasım sayısının kapağı “Tedarik Zincirinde Şok Kırılma” başlığını taşıyor. Derginin yeni sayısı gazete bayii ve seçkin kitabevlerinde yerini aldı.

Kovid-19 salgınıyla küresel ticaretin ciddi ölçüde aksamasının ardından ekonomik toparlanmanın başlamasıyla yeni sorunlar ortaya çıktı. Aylık ekonomi dergisi Z Raporu kasım sayısında ürün fiyatlarını artıran maliye artışlarını ‘Tedarik Zincirinde Şok Kırılma' başlığıyla kapağına taşıdı.

Maliyet Arttıran 5 Neden

Ekonomilerin canlanması ile birlikte artan talep karşısında özellikle Asya ülkeleri odaklı üretim ve tedarik zincirlerinde kesintiler yaşanmaya başladı. Kısıtlamalar gevşetildikçe talep hızlandı, ancak arz artan talebe aynı hızla yanıt veremedi. Yaşanan arz-talep dengesizliği üretim maliyetlerinin tüm ana kalemlerinde artışa yol açtı. Ve dünya artan üretim maliyetlerinin yol açtığı yeni şok dalgasıyla karşı karşıya… Maliyetleri artıran 5 neden; talep patlaması, enerji krizi, hammadde sıkıntısı, navlun fiyatlarındaki artış ve kuraklık; akademisyenlerin yorumları ve sektör temsilcilerin görüşleriyle birlikte Z Raporu'nun kasım sayısında okuyucuyla buluşuyor.

‘Online'de Kol-Ticaret Dönemi

İki yıl önce Çin'de ortaya çıkan bu trend iki yılda 67 milyar dolarlık bir değer oluşturdu. 2022 itibarı ile bu rakamın 450 milyar dolara çıkması öngörülüyor. ABD'de de her geçen gün daha da yayılıyor. Açılımı “Key Opinion Leader” olan ve canlı yayında anlık satışlar yapan fikir önderleri anlamına gelen KOL-ticaret, online alışverişlerde öne çıkmaya başladı. Son birkaç yılda ön plana çıkan canlı yayın satışları tüketici güvenini olumlu anlamla etkilerken, hızlı satın alma kararı ile satış grafikleri yükseliyor. TV Shopping kavramına benzer bir model olan KOL-ticaret hakkında merak edilenler Z Raporu'nun kasım sayısında inceleniyor.

AB Çözülmenin Eşiğinde mi?

Brüksel-Varşova gerilimi sınırları zorluyor. Avrupa Birliği üst üste gelen küresel ve bölgesel sorunlar ile zorlu bir sınamadan geçiyor. 2008 yılında yaşanan küresel finans krizinden en fazla etkilenen kıta olan Avrupa, sonrasında düzensiz göç, Brexit, Kovid-19 salgını ve son olarak Polonya ile yaşanan “hukuk” kriziyle biriken sorunlar yumağıyla karşı karşıya kaldı. Brüksel'in bu sorunlar karşısında cevap vermekte hem gecikmesi hem de yetersiz kalması, üye ülkeler nezdindeki etkisini de her geçen gün azaltıyor. AB Konseyi ve Avrupa Komisyonu gibi kurumlar siyasi gücünü kaybederek temsili bir konuma düşüyor. Bu çerçevede Brüksel ile Varşova arasındaki “hukuk” krizi, AB için varoluşsal bir tehdit içeriyor. Z Raporu'nun analizi AB'nin geleceğine dönük sinyal veriyor.

Kapat